m
Image Alt

fisisnectar.gr

  /  Προϊόντα   /  Μέλι

Το μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των φυτών, ή από εκκρίσεις των ζωντανών μερών των φυτών, ή από εκκρίματα εντόμων που απομυζούν φυτά, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ουσίες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, και αποθηκεύουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να το ωριμάσουν και να παραχθεί το γνωστό σε όλους μας μέλι.

Είδη μελιού

Διακρίνουμε τα μέλια σε δυο κατηγορίες.

  • Μέλια ανθέων ή νέκταρος που προέρχονται από το νέκταρ των φυτών και τα
  • Μέλια μελιτώματος που προέρχονται από τους φυσικούς χυμούς των φυτών και των εντόμων που τρέφονται από τα φυτά αυτά.

Η ποιότητα του μελιού

Η ποιότητα του μελιού εξαρτάται από το μελισσοκόμο και τον εμφιαλωτή. Όταν εφαρμόζονται οι ορθές πρακτικές τόσο στη μελισσοκομία όσο και στην εμφιάλωση, η ποιότητα του μελιού παραμένει υψηλή, καθώς η γεύση, το άρωμα και το χρώμα του διατηρούνται αναλλοίωτα, όπως μας τα πρόσφερε η φύση.

Το καλύτερο μέλι

Τα μέλια από διαφορετικές περιοχές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα τους, επειδή προέρχονται από διαφορετικά φυτά, και παράγονται σε περιοχές με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Οι διαφορές ωστόσο στην θρεπτική τους αξία δεν είναι μεγάλες. Η χημική σύνθεση του μελιού είναι σχεδόν η ίδια σε όλα τα μέλια.

Το καλύτερο μέλι είναι αυτό που μας αρέσει. Βασική όμως προϋπόθεση είναι να έχει παραχθεί με ορθές μελισσοκομικές πρακτικές. Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι ο μελισσοκόμος με την εργασία του δεν έχει προκαλέσει αλλοίωση στα φυσικά χαρακτηριστικά του μελιού.

Κρυστάλλωση μελιού

Κρυστάλλωση είναι μια απόλυτα φυσική ιδιότητα του μελιού, και δεν επηρεάζει την ποιότητα του μελιού και την θρεπτική και βιολογική του αξία. Αντιθέτως αποδεικνύεται η αγνότητά του. Όταν το μέλι κρυσταλλώσει τότε το καταναλώνουμε κρυσταλλωμένο. Αν θέλουμε να το επαναφέρουμε στην αρχική του μορφή, μπορούμε να το ζεστάνουμε σε μπεν μαρί για λίγα λεπτά, ή στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα και να το ανακατέψουμε. Η ταχύτητα κρυστάλλωσης εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε γλυκόζη και νερό καθώς και το καλό φιλτράρισμα (τα μικρά κομματάκια κεριού αποτελούν πυρήνες κρυστάλλωσης).

Μέλι ή ζάχαρη;

Η επιλογή είναι στον κάθε ένα από εμάς. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανικό προϊόν που κατά τη διαδικασία παραγωγής του, αφαιρούνται όλα τα θρεπτικά συστατικά, ενώ το μέλι είναι μια φυσική τροφή που παράγεται από τις μέλισσες και περιέχει πάνω από 180 φυσικά συστατικά. Η ζάχαρη είναι μια γλυκιά ουσία χωρίς γεύση και άρωμα ενώ το μέλι ανάλογα με την ανθοφορία συλλογής του έχει μοναδικό άρωμα και γεύση.

Η ζάχαρη αποδυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλει στην παχυσαρκία. Το μέλι είναι εύπεπτο, έχει υψηλή ενεργειακή αξία, είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, βοηθά τη λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου, προστατεύει από τις αλλεργίες και είναι δυναμωτικό και καταπραϋντικό.

Η ιστορία του μελιού

Η ιστορία του μελιού ξεκινάει απο την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως οι Θεοί του Ολύμπου τρέφονταν με μέλι (Νέκταρ των Θεών). Από τον Όμηρο μέχρι τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη τον πατέρα της φαρμακευτικής, και από τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αριστοτέλη το μέλι αναφέρεται ως υψηλής αξίας τροφή με ιδιότητες που βοηθούν στην καλή υγεία του οργανισμού. Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει αυτές τις διαπιστώσεις.

Γιατί το μέλι είναι ένα ξεχωριστό τρόφιμο;

  • Είναι το μοναδικό τρόφιμο του ανθρώπου που παράγεται από έντομα και που σήμερα εκτρέφονται για το σκοπό αυτό
  • Είναι το μοναδικό τρόφιμο που δεν χαλάει, ίσα ίσα συντηρεί άλλα τρόφιμα
  • Έχει σπουδαίες βιολογικές ιδιότητες που το καθιστούν κάτι περισσότερο από τρόφιμο καθώς βρίσκεται και σε ιατρικές χρήσεις

Τι περιέχει το μέλι;

Εκτός από τις βασικές ουσίες που βρίσκονται στο μέλι όπως η φρουκτόζη (~38%), η γλυκόζη (~31%) και το νερό το μέλι περιέχει:

  • Ολιγοσακχαρίτες (σπουδαία πρεβιοτικά)
  • Προβιοτικά (λακτοβάκιλλοι)
  • Ένζυμα και αμινοξέα
  • Οργανικά οξέα
  • Βιταμίνες Β, C
  • Μέταλλα
  • Πολυφαινόλες, φαινολικά οξέα, μονοτερπένια, βιοφλαβονοειδή (αντιμικροβιακά και αντιοξειδωτικά)
  • Αντιμικροβιακές ουσίες (υπεροξείδιο του υδρογόνου, μεθυλγλυοξάλη, 3-φαίνυλο-γαλακτικό οξύ)
  • Αντικαρκινικές ουσίες (τριβουτυρίνη, τρι-υδροξυκετόνη)
  • P-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί την αποτοξίνωση του οργανισμού αυξάνωντας τα ένζυμα του κυτοχρώματος P450)
  • Ακόμα +180 ουσίες βρίσκονται στο μέλι μιας και το μέλι «περιέχει τα φυτά και τα βότανα» από τα οποία προέρχεται.

Ποιες είναι οι σπουδαιότερες ευεργετικές δράσεις του μελιού;

  • Αντιμικροβιακή δράση
  • Αντικαρκινική δράση
  • Πρεβιοτική και προβιοτική δράση που ωφελέι την χλωρίδα στον πεπτικό μας σωλήνα
  • Αντιφλεγμονώδη δράση
  • Αντιβηχικη δράση
  • Επουλωτική δράση
  • Τονωτική δράση
  • Ακομα και καλλυντική

Γιατι να προτιμήσω το ελληνικό μέλι;

Πολύ απλά γιατί η ποικιλία φυτών που έχει η Ελλάδα είναι μοναδική και σε συνδυασμό με το κλίμα δίνει μέλια πυκνά, πλούσια σε άρωμα και γεύση. Γιατί συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργημένα φυτά καθώς επίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχουν γενετικά τροποποιημένα φυτά. Τέλος, γιατί έτσι στηρίζετε τον Έλληνα μελισσοκόμο.

Νοθείες μελιού

Υπάρχουν πολλών ειδών νοθείες του μελιού. Η πιο απλή είναι να πουλιέται μέλι εισαγόμενο για ελληνικό. Να πουλιέται ένα είδος ως κάτι άλλο πχ ανθόμελο για θυμαρίσιο κλπ. Επίσης υπάρχουν νοθείες με διάφορες ουσίες όπως, ισογλυκόζη, γλυκόζη, η άλλες γλυκαντικές ουσίες σε διάφορα ποσοστά ανάμειξης που αγγίζουν και το 100%. Δυστυχώς δεν μπορούμε να το ξεχωρίσουμε με δοκιμή γεύσης, όσφρησης ή με την παρατήρηση. Για τον λόγο αυτό μην αγοράζετε ποτέ από πλανόδιους η αγνώστου προέλευσης συσκευασίες. Αν είναι εφικτό, προτιμήστε γνωστό σας μελισσοκόμο.



Για περισσότερες πληροφορίες ή εκδήλωση ενδιαφέροντος, επικοινωνήστε μαζί μας
εδώ